Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Δραστηριότητες ΔΣ ΠΟΣΕ Ανακοινώσεις ΔΣ Ανακοίνωση για διαθεσιμότητες στο ΙΚΑ

Ανακοίνωση για διαθεσιμότητες στο ΙΚΑ

Όπως γνωρίζετε, εδώ και ένα μήνα περίπου, με βάση πληροφορίες του εντύπου τύπου, εκκολάπτετο η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας στην β΄ φάση διαθεσιμότητας με 1000 άτομα εκ των οποίων τα 550 θα προέρχονται από το ΙΚΑ.

Οι παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας μας προς όλες τις κατευθύνσεις, συναρμόδια Υπουργεία, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πολιτικά κόμματα και Διοικητή του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, αφορούσαν την εξαίρεση του ΙΚΑ. Δόθηκε εκτενής δημοσιότητα στα προβλήματα που μαστίζουν τον χώρο μας καθώς και η επιδείνωση της κατάστασης λόγω της μείωσης του προσωπικού.
Το θέμα των καθυστερήσεων στο χρόνο της απονομής της σύνταξης μονοπώλησε το ενδιαφέρον του ηλεκτρονικού αλλά και εντύπου τύπου. Δημόσια, σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, απαίτησε  από τον Διοικητή που παρευρίσκετο στην εκπομπή, να εξαιρεθεί το ΙΚΑ από τη διαθεσιμότητα,
Την Πέμπτη 27/3/2014, και αφού έληξε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, από το Υπουργείου Εργασίας υπήρξε η έξης ενημέρωση:
1.)    Μεταφέρονται μέσω διαθεσιμότητας – κινητικότητας σε 1 μήνα, 90 υπάλληλοι ΙΚΑ που υπηρετούν σε Τμήματα Παροχών ασθενείας στον ΕΟΠΥΥ μαζί με το αντικείμενο παροχών σε είδος.
2.)    51 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικής Στέγασης της κατηγορίας πολιτικών μηχανικών (τέως ΟΕΚ) μεταφέρονται στο νέο φορέα ΠΕΔΥ.
Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ παρακολούθησε από κοντά τις νέες εξελίξεις προκειμένου η ρύθμιση που θα κατατίθετο στο πολυνομοσχέδιο να διασφαλίζει εργασιακά τους υπό μετακίνηση συναδέλφους μας όπως και έγινε.
Για μια ακόμα φορά, δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην αποδυνάμωση του ΙΚΑ με προσωπικό. Έχοντας όμως γνώση της έντονης φημολογίας του τελευταίου μήνα καθώς και τα ποικίλα επικίνδυνα σενάρια των οποίων είμαστε αποδέκτες, θεωρούμε ότι η τελική λύση και για τις δυο κατηγορίες εργαζομένων που αποχωρούν από το ΙΚΑ είναι
ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ
Αφού όχι μόνο δεν χάνουν την εργασία τους, αλλά αποφεύγουν και νέο καθεστώς διαθεσιμότητας αν προκύψει.
Συγχρόνως, τονίζουμε ότι υπάρχει θετική εξέλιξη, που ισχυροποιεί τον ασφαλιστικό μας οργανισμό με την ένταξη στο ΙΚΑ του ΟΠΑΔ, αριθμητικά 240 εργαζόμενων του φορέα.
Οι προσπάθειες μας που προαναφέρθηκαν, σε συνθήκες πίεσης του χρόνου, διότι η μνημονιακή δέσμευση της χώρας απαιτούσε διαθεσιμότητες και συγκεκριμένους αριθμούς υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, πιστεύουμε ότι σε αυτήν την φάση απέδωσαν, καθώς οι μετακινήσεις είναι ασφαλείς μέσω νομοθετικής ρύθμισης.
Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι  δεν υπάρχει μέρα που να μην εξαντλούμε τη δράση μας που αφορά και στους συναδέλφους της α΄ διαθεσιμότητας, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στον 5ο μήνα μακριά από τα καθήκοντα τους. Το αμέσως επόμενο διάστημα μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξουν οι πίνακες κινητικότητας και γι αυτούς και θα βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση για την αποκατάσταση τους.
Οι προσπάθειες όλων μας θα είναι αδιάκοπες, ώστε να περιφρουρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, το ΙΚΑ, τους δοκιμαζόμενους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους αλλά και τις δουλειές μας.
Τέλος, καλούμε όλους τους Συλλόγους μας ΑΜΕΣΑ μέσω έκτακτων Γ.Σ., να ενημερώσουν τα μέλη τους και με απόφαση τους να καθορίσουν την γενικότερη στάση της Ομοσπονδίας μας.