Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Δραστηριότητες ΔΣ ΠΟΣΕ Ανακοινώσεις ΔΣ Αποτελέσματα συνάντησης ΠΟΣΕ-ΙΚΑ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δ. Στρατούλη, 3-2-2015

Στις 3/2/2015 κλιμάκιο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρη Στρατούλη μετά από πρόσκληση του ίδιου, καθώς και με τον Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Ρωμανιά.
Η συνάντηση έλαβε χώρα εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης με σκοπό την ενημέρωση και των δύο πλευρών για τα μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνική ασφάλιση.

Σταχυολογώντας τα κυριότερα μέρη της συνάντησης από πλευράς του Υπουργού ειπώθηκαν τα παρακάτω:

Για το θέμα των συναδέλφων που βρίσκονται στη διαθεσιμότητα-κινητικότητα ισχύει η προεκλογική δέσμευση και είναι προτεραιότητα πλέον, η επιστροφή όλων των απολυμένων από το δημόσιο και ειδικότερα, ότι όλοι οι συνάδελφοι θα επιστρέψουν στο ΙΚΑ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο σε εθελοντική βάση, για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στους νέους φορείς υποδοχής. Τόνισε δε ότι τα παραπάνω έχουν εξαγγελθεί από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος θα αντιμετωπίσει και τις λεπτομέρειες. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η άμεση ενίσχυση του ΙΚΑ είτε μέσω κινητικότητας, είτε με τις 15.000 προσλήψεις για το 2015. Εξετάζεται από πλευράς Υπουργείου η μοριοδότηση για τους συναδέλφους που εργάστηκαν στο παρελθόν με μορφές όπως, σύμβαση έργου ή stage.

Η άμεση προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η κατάργηση ή αναστολή των μνημονιακών δεσμεύσεων για περαιτέρω μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και η αύξηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Σημείωσε δε ότι, σε συνάρτηση με την κατάργηση των νόμων, είναι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, η ασφυκτική πίεση στους μεγαλοοφειλέτες, καθώς και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ. Ενίσχυση, η οποία δεσμεύτηκε, ότι θα πραγματοποιηθεί και στις υπηρεσίες παροχών με τη βελτίωση της μηχανογράφησης και του ΟΠΣ, αλλά και με προσωπικό, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι χρόνοι απονομής συντάξεων.
Για τα θέματα των ενοποιήσεων ταμείων, καθώς και των οργανογραμμάτων και οργανισμών θα υπάρξει επανεξέταση, καθώς και δημόσιος διάλογος.

Αναγνώρισε την προβληματική κατάσταση που περιήλθε η πρωτοβάθμια περίθαλψη με την πρόχειρη και ασαφή λειτουργία του ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ σε σχέση με το ΙΚΑ, όσον αφορά κτήρια, δαπάνες, αντικείμενα, συναδέλφους παροχών και ομολόγησε τη δυσκολία και τη σοβαρότητα του θέματος και ότι σε κάθε περίπτωση θα προκύψει διάλογος με το συναρμόδιο υπουργείο.
Για τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας και τα κλαδικά μας αιτήματα όπως, Οδοιπορικά, νομική κάλυψη ελεγκτών εξωτερικού ελέγχου, Δωρόσημο, ΤΔΕ ζήτησε την ενεργή εμπλοκή μας, αναμένει δε τις προτάσεις μας ή τις προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Για το εφάπαξ προσωπικού, την επανεξέταση του μαθηματικού τύπου και την αναζήτηση τρόπου, ώστε να αρθούν οι αδικίες που προέκυψαν πρόσφατα.
Για όλα τα παραπάνω και προκειμένου να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που αφορούν στην ελληνική κοινωνία κυρίως, αλλά και τους εργαζομένους στο ΙΚΑ, ο Υπουργός ζήτησε την αρωγή μας, τη στήριξή μας, τον έλεγχο και την κριτική μας σε ό,τι κρίνουμε ότι συμβάλλει στην αντιστροφή του κλίματος της αποδόμησης της κοινωνικής ασφάλισης και της απαξίωσης των υπηρεσιών μας.
Ορίστηκε νέα συνάντηση μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις για ενημέρωσή μας, καθώς και υποβολή των προτάσεών μας για όλα τα ανωτέρω.

Συνάδελφοι, το γεγονός, στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε είναι η άμεση προσέγγιση των Συνδικάτων η διαπίστωση της καλής συνεργασίας στο παρελθόν με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, καθώς και η πρόθεση να ανατραπούν οι αδικίες που συνέβησαν κατά το προηγούμενο διάστημα. Με την όποια επιφύλαξη, καθώς οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα, με τη σοβαρότητα που επιβάλλεται, θα είμαστε άγρυπνοι σε κατάσταση αναμονής για να προασπίσουμε, να διαφυλάξουμε και να διεκδικήσουμε ό,τι υπηρετεί την κοινωνία, αλλά και τους εργαζομένους στο ΙΚΑ.

Ο Πρόεδρος                  Ο Γ. Γραμματέας
Γιώργος Κυριακόπουλος           Κων/νος Πονηράκος