Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Δραστηριότητες ΔΣ ΠΟΣΕ Ανακοινώσεις ΔΣ Ανακοίνωση μετά την 40η Ολομέλεια Προέδρων Συλλόγων

Ανακοίνωση μετά την 40η Ολομέλεια Προέδρων Συλλόγων

Αρ. Πρωτ.: 27/2016                                            Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2016

Συναδέλφισσες-φοι,

Η 40η Ολομέλεια Προέδρων των Συλλόγων μας συνήλθε την Πέμπτη 14/1/2016 με τα εξής θέματα: Nέο Ασφαλιστικό, νέος Φορέας-ΕΦΚΑ, νέο Μισθολόγιο και Νομοσχέδιο Βερναρδάκη για Αξιολόγηση- Προαγωγές.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν εκτενώς οι προθέσεις της Κυβέρνησης, διά του «απορρήτου» Σχεδίου της για το Ασφαλιστικό το οποίο θίγει τόσο τους σημερινούς συνταξιούχους όσο και τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον, μέσω του νέου υπολογισμού των συντάξεων και του επανυπολογισμού των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων.

Ιδιαίτερα αναλύθηκαν οι παράγοντες που πραγματικά υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού μας Συστήματος όπως η υψηλή ανεργία, η τεράστια εισφοροδιαφυγή, η διαρκώς διογκούμενη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η κατακρήμνιση των μισθών καθώς και συνολικά η εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών που βυθίζουν τη χώρα ολοένα και σε μεγαλύτερη ύφεση. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι χωρίς παρεμβάσεις σε αυτά τα πεδία, κανένα Ασφαλιστικό Σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει, ενώ παρεμβάσεις όπως η διαρκής μείωση συντάξεων, η διαρκής αύξηση ασφαλιστικών εισφορών ή η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι αλυσιτελείς και δεν οδηγούν παρά σε νέα αδιέξοδα, ανακυκλώνοντας διαρκώς την «ανάγκη» για νέες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό η προωθούμενη ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ σε έναν και μόνο Οργανισμό, δικαιολογημένα προκαλεί την έντονη ανησυχία μας, καθώς είναι νωπές οι μνήμες μας από την πρόχειρη, άνευ σχεδιασμού λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, την ενσωμάτωση του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ ή ακόμα και των συγχωνεύσεων υποκαταστημάτων.

Οσον αφορά στο νέο Μισθολόγιο, κοινή εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για ένα Μισθολόγιο απόλυτα υποταγμένο στις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές όπως αυτές προκύπτουν από το τρίτο Μνημόνιο για μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο Τομέα. Στην πραγματικότητα και παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οδηγεί σε πάγωμα μισθών για τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια για το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο. Στις περιπτώσεις δε των εργαζομένων που με την ένταξή τους στα νέα μισθολογικά κλιμάκια διατηρούν την λεγόμενη προσωπική διαφορά, το «πάγωμα μισθού» μπορεί να φτάνει και τα 4 έως τα 6 χρόνια.

Τέλος συζητήθηκε το Ν/σχ του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και αφορά την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων και την προαγωγή σε θέσεις ευθύνης και διατυπώθηκαν οι έντονες ανησυχίες μας για τον τρόπο που η Κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα, καθώς οι ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για το εάν και κατά πόσον ο διακηρυσσόμενος στόχος της αποκομματικοποίησης του Δημοσίου Τομέα χρησιμοποιείται ή όχι προσχηματικά.

Η 40η Ολομέλεια αποφάσισε την καταγγελία του Νομοσχεδίου για τη μείωση των συντάξεων και τη δημιουργία του νέου τερατουργήματος - ΕΦΚΑ και αποφάσισε

• Την -από κοινού με την ΠΟΠΟΚΠ- κλαδική πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας
  • Τη συμμετοχή μας σε όλες τις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις που θα εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.
  • Τη λήψη κάθε πρόσφορου μέσου για την ενημέρωση των συναδέλφων και της υπόλοιπης κοινωνίας (μέσω τοπικών Μέσων Ενημέρωσης), για την πλήρη αντίθεσή μας στις αντικοινωνικές-αντεργατικές, αναποτελεσματικές και αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές, που πλήττουν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ.

Ο Πρόεδρος     Ο Γ. Γραμματέας
Γιώργος Κυριακόπουλος     Κων/νος Πονηράκος