Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Δραστηριότητες ΔΣ ΠΟΣΕ Ανακοινώσεις ΔΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, κ. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ 27-6-2017

POSE new main

Αρ. Πρωτ.: 219/2017
Αθήνα, 5 Ιουλίου 2017
Συλλόγους- μέλη
Για ενημέρωση όλων των συναδέλφων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Το Προεδρείο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων συναντήθηκαν στις 27/6/2017 ύστερα από αίτημά μας με την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Έφη Αχτσιόγλου.

Στη συνάντηση παρευρίσκοντο ο Υφυπουργός κ. Πετρόπουλος και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Βρακά.
Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανέλυσε τις θέσεις της και τις απόψεις της για όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και συγκεκριμένα για:

-Το πρόβλημα της μη ύπαρξης οργανικών θέσεων στον ΕΦΚΑ και ονομαστικών διαπιστωτικών πράξεων μεταφοράς προσωπικού από τους καταργούμενους φορείς. Με το Ν. 4387/2016 και το Ν. 4445/2016 έπρεπε να είχε προβλεφθεί και η μεταφορά των οργανικών μας θέσεων, λαμβανομένου μάλιστα υπ’ όψιν του γεγονότος ότι βασικός κανόνας στη Δημόσια Διοίκηση, που απορρέει από το άρθρο 103 § 2 του Συντάγματος, είναι η ανάγκη ύπαρξης νομοθετημένης θέσης, αφού κανείς δεν μπορεί να υπηρετεί σε θέση που δεν είναι νομοθετημένη. Στον ΕΦΚΑ μεταφέρθηκε από τους καταργούμενους φορείς προσωπικό χωρίς να προβλεφθούν οι οργανικές θέσεις που θα το υποδεχτούν. Κάτι τέτοιο, δύσκολα «διασκεδάζεται»

-Τις δυσλειτουργίες των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και τα προβλήματα που δημιουργούν αυτές στους συναλλασσόμενους και στους εργαζόμενους.

- Τη μη λειτουργία του Υπηρεσιακού και του Πειθαρχικού Συμβουλίου και την πρότασή μας για συγκρότησή τους με μέλη που θα υποδείξουν οι δύο Ομοσπονδίες ως εκπροσώπους των εργαζόμενων, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών των αιρετών εκπροσώπων.

-Τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται και υλοποιούνται τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αναθέσεις καθηκόντων, καθώς και κάθε είδους ενέργειες, χωρίς προκαθορισμένα κριτήρια, σχετικά με τις μεταβολές προσωπικού.

-Τα προβλήματα καθημερινής λειτουργίας που παρουσιάζονται, κυρίως στις περιφερειακές υπηρεσίες, όπου έχει αφαιρεθεί από τους Διευθυντές η αρμοδιότητα να διαχειρίζονται το προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, επειδή αυτό γίνεται μόνο με απόφαση Διοικητή.

Επίσης:
Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για το πού βρίσκεται η διαδικασία σύνταξης του Οργανισμού του ΕΦΚΑ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του ΕΦΚΑ. Θέσαμε για άλλη μια φορά το αίτημά μας για συμμετοχή εκπροσώπου μας στην επιτροπή σύνταξής του και συζήτησή του από μηδενική βάση εισπράττοντας για μια ακόμη φορά την απόλυτη άρνηση της πολιτικής ηγεσίας.

Επαναλάβαμε το αίτημά μας για αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, προκειμένου να υπάρχει σε αυτό κοινωνική πλειοψηφία, αντί της σημερινής κυβερνητικής.

Εκφράσαμε την ανησυχία μας σχετικά με τη δυνατότητα τήρησης του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης έκδοσης αποφάσεων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Προτείναμε μέχρι την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων να ανασταλεί κάθε απόφαση μεταφοράς προσωπικού σε άλλους φορείς. Στο θέμα αυτό συμφώνησε η πολιτική ηγεσία.

Θέσαμε τα θέματα των οδοιπορικών των συναδέλφων των Εσόδων, της έγκρισης των δανείων για τους υπαλλήλους, του αιτήματός μας για την καταβολή στο ΕΤΕΑΕΠ, αντί για τον ΟΑΕΔ, της «έκτακτης» εισφοράς 1% για τους υπαλλήλους που προέρχονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και τη συγκρότηση αμειβόμενων συνεργείων επιτόπιων ελέγχων εργοδοτών στο πνεύμα της παλαιότερης ρύθμισης που είχε προβλεφθεί για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ζητήσαμε ενημέρωση για την πορεία των Εσόδων, επαναλαμβάνοντας και στην πολιτική ηγεσία, το αίτημά μας για ενημέρωση της Ομοσπονδίας με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ζητήσαμε, επίσης, να ρυθμιστεί νομοθετικά και το θέμα των 117 συναδέλφων που απασχολούνται επί σειρά ετών στις υπηρεσίες μας με δικαστικές αποφάσεις καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Επιπλέον, τέθηκαν ζητήματα όπως η επιμόρφωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων με σεμινάρια.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στα θέματα που θέσαμε στην πολιτική ηγεσία, από πλευράς της Υπουργού οι απαντήσεις ήταν γενικόλογες χωρίς καμία δέσμευση. Αναφέρθηκε θετικά στο όλο εγχείρημα του ΕΦΚΑ τονίζοντας ότι αυτό υλοποιείται κάτω από ένα ασφυκτικό πλαίσιο και σε ό,τι αφορά στα οικονομικά δεδομένα κάτω από στενή επιτροπεία.

Η συγκεκριμένη συνάντηση δεν απέδωσε κάτι χειροπιαστό. Αν οι τοποθετήσεις μας σε αυτήν βοηθήσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων να ξεφύγουν από τις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες πρακτικές, θα είναι μια εξέλιξη που θα μπορεί να κριθεί από εμάς τους εργαζόμενους διαφορετικά.

Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις μάς έχουν προβληματίσει.
Δυστυχώς, οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν.

Όλα τα ζητήματα που θέσαμε αφορούν εκτός από τους αποδέκτες των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και όλους εμάς ως εργαζόμενους.
Η δουλειά μας είναι η ζωή μας.

Έχουμε κάθε δικαίωμα για γνώμη και άποψη και η ΠΟΣΕ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ αυτό εκφράζει.

pose stamp