ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ETAM

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ

pose newspaper<

Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Δραστηριότητες ΔΣ ΠΟΣΕ Συνεντεύξεις - Άρθρα Συνέντευξη κ. Νίκου Χατζόπουλου στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Συνεντεύξεις - Άρθρα

Συνέντευξη κ. Νίκου Χατζόπουλου στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

nxatzopoulosΤο 77,8% των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνει σύνταξη κάτω από 750 ευρώ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΗΛΙΑΣ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Στο 1,3 δισεκατοµµύριο ευρώ στο τέλος του 2011 θα φθάσουν οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστηµα λόγω της αύξησης της ανεργίας, της µείωσης των µισθών και από τα λουκέτα των επιχειρήσεων, επισηµαίνει ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συλλόγων Εργαζοµένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕΙΚΑ) Νίκος Χατζόπουλος. Τονίζει ότι αν δεν ληφθούν άµεσα µέτρα, το ταµειακό άνοιγµα των ασφαλιστικών ταµείων του ∆ηµοσίου θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ το 2011.

1 Ποια εικόνα επικρατεί στα ασφαλιστικά ταµεία;

Τραγική. Μεγάλα λειτουργικά προβλήµατα και σοβαρή επιδείνωση της οικονοµικής κατάστασής τους.

2 Οι προτάσεις σας για τον εκσυγχρονισµό του ΙΚΑ και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισµένων;

Ολοκλήρωση της µηχανογράφησης. Αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εφαρµογών. Προσλήψεις µόνιµου προσωπικού. Μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Συνεργασία ασφαλιστικών οργανισµών για θέµατα διαδοχικής ασφάλισης, παροχών, εισφοροδιαφυγής.

3 Η κατάσταση στο ΙΚΑ;

Απελπιστική (και) για τους ασφαλισµένους. Το ΙΚΑ είναι ο µεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας και έχει 550 µονάδες διοίκησης και υγείας, 5,5 εκατ. ασφαλισµένους και 1.150.000 συνταξιούχους

4 Τι συµβαίνει µε την έλλειψη προσωπικού στο ΙΚΑ;

Οι κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 4.000. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων σε διοικητικό, υγειονοµικό και ιατρικό προσωπικό ανέρχεται σε 7.000.

5 Η πρότασή σας για την καθιέρωση της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης έγινε δεκτή από το υπουργείο Εργασίας;

Αποδείξαµε ότι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήµατος πρέπει να είναι προτάσεις και διάλογος και όχι µόνο διεκδικήσεις.

6 Η καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων;

Φθάνει ακόµη και τους 18 µήνες µε τη διαδοχική ασφάλιση.

7 Ασφαλιστικό, ανεργία και µείωση µισθών...

Η αύξηση της ανεργίας, η µείωση των µισθών και τα λουκέτα των επιχειρήσεων που φέρνει η οικονοµική κρίση αποτελούν βόµβα στο ασφαλιστικό σύστηµα. Οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστηµα αναµένεται να φτάσουν στο τέλος του έτους το 1,3 δισεκατοµµύρια ευρώ, ενώ 400 εκατοµµύρια ευρώ θα είναι η επιβάρυνση του ΟΑΕ∆.

8 Ελληνική οικονοµία και τρόικα...

Φθάνει πια. Οι εργαζόµενοι υφίστανται την πλέον επώδυνη επίθεση στο εισόδηµα, την απασχόληση,τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώµατα.

9 ∆ηµόσιοι υπάλληλοι και ασφαλιστικά ταµεία;

Αν δεν ληφθούν αµέσως µέτρα, τοταµειακό άνοιγµα των ασφαλιστικών ταµείων του ∆ηµοσίου θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ το2011. Η µείωση των αποδοχών των εργαζοµένων στο ∆ηµόσιο περιορίζει σηµαντικά τους πόρους των Ταµείων.

10 Οι εργαζόµενοι γνωρίζουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώµατα;

∆υστυχώς, η απουσία έγκαιρης και έγκυρης ενηµέρωσης για τα ασφαλιστικά δικαιώµατα έχει οδηγήσει τους ασφαλισµένους σε εξωθεσµικά κέντρα ενηµέρωσης. Στόχος µας είναι η διαρκής και σωστή ενηµέρωση των ασφαλισµένων.

11 Κράτος και ΙΚΑ...

Η ασυνέπεια των κυβερνήσεων αφορά την ελλιπή χρηµατοδότηση των κλάδων υγείας και σύνταξης, τη µη εφαρµογή των νόµων για τις ενοποιήσεις Ταµείων, την εισφοροδιαφυγή, την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, τη στελέχωση κ.ά. (οφειλές ∆ηµοσίου προς το ΙΚΑ περίπου 9 δισ. ευρώ).

12 Η εισφοροδιαφυγή;

Ενας στους πέντε εργαζοµένους είναι ανασφάλιστος. Κινείται στα 4 δισ. Ευρώ ετησίως.

13 Οι οφειλές προς το Ίδρυµα πόσες είναι;

Περίπου 6 δισ. ευρώ. Παρατηρείται αύξηση των οφειλετών και των οφειλών. Οι επαναλαµβανόµενες ρυθµίσεις οφειλών δεν λύνουν το πρόβληµα.

14 Κυβέρνηση και δηµόσιοι υπάλληλοι...

Είναι άδικη η επίθεση. Το 80% των εργαζοµένων στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση έχει αποδοχές µεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ. Η µείωση των εισοδηµάτων των δηµοσίων υπαλλήλων ξεπερνά το 25% του εισοδήµατος τη διετία 2009-2010.

15 Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ;

Σε τραγική οικονοµική κατάσταση. Το77,8%των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνει κύρια σύνταξη κάτω από 750 ευρώ.

16 Οι δαπάνες υγείας στο ΙΚΑ;

Οι σπατάλες που γίνονται στον κλάδο υγείας είναι τεράστιες και το κόστος µεταφράζεται κάθε χρόνο σε απώλειες για τα Ταµεία ενός τεράστιου ποσού περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Στο ΙΚΑ η ετήσια αύξηση δαπάνης φαρµάκου είναι 20%.

17 Πώς κρίνετε την πορεία των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταµείων;

Ενισχύθηκε η γραφειοκρατία, αυξήθηκε η χρονική καθυστέρηση για την απονοµή των παροχών και, το κυριότερο, η οικονοµική επιβάρυνση είναι τεράστια.

18 Ποια είναι η γνώµη σας για το νέο νοµοσχέδιο περί υγείας;

Πάγια θέση µας είναι η δηµιουργία ενός φορέα πρωτοβάθµιας υγείας που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου µε δικαίωµα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες.

19 Το µέλλον της ελληνικής οικονοµίας;

Αν συνεχιστεί η πολιτική του Μνηµονίου, η ελληνική οικονοµία θα εισέλθει σε µια µακρά περίοδο υποβάθµισης του βιοτικού επιπέδου των µεσαίων εισοδηµατικών στρωµάτων, µε νέα φτώχεια και περιθωριοποίηση των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων και παραπέρα απαξίωση µεγάλων τµηµάτων του παραγωγικού και ανθρώπινου δυναµικού.

20 Οι προτεραιότητες της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ;

Προτεραιότητα της Οµοσπονδίας µας είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Επικοινωνία με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ

Στουρνάρη 30, 104 33 Αθήνα
Τηλ.: 21052468222105243714
FAX: 2105227466
Email : poseika@otenet.gr 
www.poseika.gr