ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ETAM

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ

pose newspaper<

Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Δραστηριότητες ΔΣ ΠΟΣΕ Συνεντεύξεις - Άρθρα Από τη Συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας

Συνεντεύξεις - Άρθρα

Από τη Συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας

synenteuxi2Σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2013, η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ανέδειξε το ανεξέλεγκτο φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής και κατήγγειλε τον Υπουργό Εργασίας και την πολιτική της κυβέρνησης, που απαξιώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένοι, αρνείται την καταβολή των εξόδων κίνησης και τη στήριξη τους με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και νομική προστασία.

Επιπλέον, αναδείχτηκε η τραγική εικόνα σε όλα τα τμήματα του ΙΚΑ, μητρώο, παροχές, έσοδα, συντάξεις, τα οποία στηρίζονται αποκλειστικά στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των ελάχιστων εναπομεινάντων υπαλλήλων του.
 
Η χαριστική βολή της περικοπής του δωροσήμου και της άρνησης της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας να το συμπεριλάβει σε νομοθετική ρύθμιση, προβάλλοντας τις γνωστές δικαιολογίες περί  έλλειψης χρημάτων, καταρρίφθηκαν με την καταγγελία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ότι πρόκειται για χρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές των οικοδόμων για την απογευματινή πραγματική υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων του ΙΚΑ.
 
Αναλυτικά, παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία και μετρήσεις που αναδεικνύουν τη δεινή πραγματικότητα της αγοράς εργασίας, αλλά και της οικονομικής κατάστασης του ΙΚΑ.
 
Έχει διαπιστωθεί, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ανάγκη της δανειοδότησης του ΙΚΑ, έστω για λίγες μέρες, προκειμένου να ανταπεξέλθει στη μηνιαία καταβολή των συντάξεων. Η δανειοδότηση αυτή, αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς λόγω της μείωσης της ρευστότητας του ΙΚΑ, η οποία αποδίδεται στους παρακάτω λόγους:
 
1)    Μείωση εσόδων κατά 12% έως 14% το πρώτο τρίμηνο του 2013.
 
2)    Έξαρση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί με πραγματικούς αριθμούς.
 
3)    Ο ανύπαρκτος ελεγκτικός μηχανισμός του ΙΚΑ, ο όποιος περιορίζεται σε 25 ελεγκτές πανελλαδικά, οι οποίοι υπηρετούν στην ΕΥΠΕΑ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα)
 
4)    Οι έλεγχοι από τα καταστήματα του ΙΚΑ, από 107.115 το 2009, μειώθηκαν στους 46.730 το 2012. Οι επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από 48.583 το 2009, μειώθηκαν σε 18.085 το 2012, ενώ οι οικοδομοτεχνικές επιχειρήσεις από 58.532 το 2009 μειώθηκαν σε 28.645  (Πίνακας). Η μείωση αυτή προέρχεται από την άρνηση του Υπουργείου Εργασίας και της Κυβέρνησης να χορηγήσει τα έξοδα κίνησης (χρήση ιδιωτικού μέσου ελεγκτών) προκειμένου να συνεχιστεί το καθεστώς των ελέγχων σε ημερήσια βάση με πραγματική απόδοση.
Το θέμα, όπως παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ:
 
 

Επικοινωνία με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ

Στουρνάρη 30, 104 33 Αθήνα
Τηλ.: 21052468222105243714
FAX: 2105227466
Email : poseika@otenet.gr 
www.poseika.gr