ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ETAM

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ

pose newspaper<

Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Δραστηριότητες ΔΣ ΠΟΣΕ Συνεντεύξεις - Άρθρα Από τη Συνέντευξη Τύπου στις 10 Σεπτεμβρίου 2013

Συνεντεύξεις - Άρθρα

Από τη Συνέντευξη Τύπου στις 10 Σεπτεμβρίου 2013

 

 

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, που εξυπηρετεί πάνω από 7 εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους βρίσκεται σήμερα σε οριακή κατάσταση για την περαιτέρω λειτουργία και βιωσιμότητά του.
Η τραγική έλλειψη προσωπικού, με αποχωρήσεις της τάξεως των 5.015 ατόμων από το 2009 έως σήμερα, σε συνδυασμό με τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες, την ραγδαία αύξηση της πολυνομίας και των  νέων ασφαλιστικών νόμων, την ένταξη δεκάδων ταμείων και την ανάληψη νέων αντικειμένων που εξυπηρετούν το σύνολο των πολιτών (π.χ. ΚΕΠΑ, είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών από όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία), καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του ΙΚΑ.
Η χαριστική βολή έρχεται από την ένταξη του ΙΚΑ στο καθεστώς διαθεσιμότητας, με 211 διαθεσιμότητες – απολύσεις. Ενώ, οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν δημόσια παραδεχτεί την ανάγκη ενίσχυσης του ΙΚΑ με προσωπικό και ενώ το ΙΚΑ έχει χαρακτηριστεί ως φορέας υποδοχής προσωπικού από την κινητικότητα δεν δίστασαν να ζητήσουν 211 απολύσεις και από αυτό.
Παράλληλα, η πορεία των εσόδων είναι αποκαλυπτική για τη βιωσιμότητά του. Η συνεχείς μειώσεις των εισφορών τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την αύξηση των καθυστερημένων οφειλών κατά 65%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται είναι ενδεικτικά για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνική ασφάλιση, όπως και για τις επικείμενες εξελίξεις στην πορεία των συντάξεων.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των κύριων συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα είναι κάτω των 700 Ευρώ και η οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω μείωσή τους. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, με ελάχιστους υπαλλήλους πανελλαδικά (της τάξης των 25 ατόμων) να απασχολούνται στο έργο της καταπολέμησής της οδηγεί σε μεγαλύτερο αδιέξοδο.
Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ με υψηλό αίσθημα ευθύνης οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες για την κρίση που βιώνει σήμερα το ΙΚΑ και να αντιδράσει στις πολιτικές που στόχο έχουν τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.
 

 

 

Επικοινωνία με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ

Στουρνάρη 30, 104 33 Αθήνα
Τηλ.: 21052468222105243714
FAX: 2105227466
Email : poseika@otenet.gr 
www.poseika.gr