ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ETAM

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ

pose newspaper<

Back Βρίσκεστε εδώ: Home Δραστηριότητες ΔΣ Δραστηριότητες ΔΣ ΠΟΣΕ Υπομνήματα - Έγγραφα Επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς για το πρόγραμμα της κινητικότητας

Υπομνήματα - Έγγραφα

Επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς για το πρόγραμμα της κινητικότητας

Το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, ο στυλοβάτης της κοινωνικής  ασφάλισης με τα πλέον των 5,6 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, κλυδωνίζεται συθέμελα, μεταξύ άλλων και λόγω της τραγικής έλλειψης σε προσωπικό.
Την τελευταία δεκαετία το ανθρώπινο δυναμικό του Ιδρύματος έχει μειωθεί σχεδόν κατά 40% , ενδεικτικά στη διάθεση σας τα νούμερα από 9.690 στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σήμερα παραμένουν περί τους  5.900. Οι παραιτήσεις συνεχίζονται με αυξημένο ρυθμό (μόνο κατά το μήνα Ιούνιο παραιτήθηκαν περί τα 100 άτομα), λόγω των γνωστών αντίξοων συνθηκών, αυξημένος φόρτος εργασίας, δυσαρέσκεια των ασφαλισμένων, επικείμενες μειώσεις του εφάπαξ, κλπ.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανέλαβε πρόσφατα νέα αντικείμενα, όπως την Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα, και πρόσφατα, την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των μεγαλύτερων ασφαλιστικών φορέων, του ΟΑΕΕ,  του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ, με την μορφή του υπό σύσταση ΚΕΑΟ. Επίσης, στηρίζει τον ΕΟΠΥΥ από ιδρύσεώς του, τόσο με το έμψυχο δυναμικό που μετατάχτηκε, αλλά και διοικητικά με το υπάρχον προσωπικό του ΙΚΑ.
Παράλληλα, στις αρχές του χρόνου, απολύθηκαν μετά από δικαστική απόφαση, 400 άτομα από την προκήρυξη 9Κ του ΑΣΕΠ, υπάλληλοι με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, εκπαιδευμένοι συνάδελφοι που στήριζαν επί δύο χρόνια στρατηγικές διευθύνσεις και τμήματα, όπως αυτά της απονομής συντάξεων και της είσπραξης εισφορών. Συνεχίζουμε να ζητάμε την άμεση επαναπρόσληψη των υπαλλήλων της 9Κ, καθώς είναι άμεσα αναγκαίοι για την λειτουργία του ΙΚΑ.
Είναι επίσης γνωστό, ότι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι μαζικές αποχωρήσεις υπαλλήλων, η συνεχώς αυξανόμενη πολυνομία και η εισαγωγή νέων αντικειμένων έχουν καταστήσει αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του. Ενδεικτικά, ο μέσος χρόνος απονομής συντάξεων ξεπερνά τα 1,5 με 2 χρόνια, ενώ η εισφοροδιαφυγή και ανασφάλιστη εργασία καλπάζει.
Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, με αίσθημα ευθύνης, σας καλεί να λάβετε υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία και να επανακαθορίσετε τη στάση σας σχετικά με την συμμετοχή του ΙΚΑ στο πρόγραμμα κινητικότητας-διαθεσιμότητας. Μια προσεκτική καταγραφή των αναγκών του δημόσιου τομέα, σίγουρα θα αναδείξει το ΙΚΑ σε χώρο υποδοχής υπαλλήλων από το πρόγραμμα κινητικότητας.
Κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να ενστερνιστείτε την κραυγή αγωνίας μας για το μέλλον του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ και τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.  Έστω και σε αυτήν την κρίσιμη πολιτικοοικονομική καμπή της χώρας, είναι εθνικό καθήκον και χρέος να το υπερασπίσουμε, να το θωρακίσουμε, να του δώσουμε πνοή, ώστε να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες.
Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας, ώστε να συζητηθεί το κρίσιμο αυτό ζήτημα για τη μέλλουσα πορεία της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.
 

Επικοινωνία με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ

Στουρνάρη 30, 104 33 Αθήνα
Τηλ.: 21052468222105243714
FAX: 2105227466
Email : poseika@otenet.gr 
www.poseika.gr