ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ETAM

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ

pose newspaper

Back You are here: Home Σύλλογοι - Μέλη Πολιτιστικά - Αθλητικά Πολιτιστικό Τμήμα-Αιμοδοσία

8 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

feminitries
 Εργάτριες και εργάτες του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης
 
Η διεθνής ημέρα δικαιωμάτων των γυναικών γνωστή και ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Θεσμοθετήθηκε το 1979, από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες μέλη του να γιορτάζουν τη μέρα αυτή ως ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Οι ρίζες της επετείου, βρίσκονται στις αρχές του 19ου αιώνα σε ανάμνηση μιας μεγάλης διαμαρτυρίας γυναικών-εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μείωση των ωρών από 16 σε 10! Διαδήλωσαν χιλιάδες γυναίκες ντυμένες στα λευκά, τη μαζική όμως κινητοποίηση κατέστειλε βίαια η αστυνομία. Μετά από 50 χρόνια, στις 8 Μαρτίου του 1907, 15.000 γυναίκες διαδήλωναν ξανά στη Νέα Υόρκη διεκδικώντας  ξανά ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερο μισθό και λιγότερες εργατοώρες, αλλά και δικαίωμα ψήφου.
Σήμερα, με ολόκληρη την κοινωνία παγκοσμίως να βάλλεται από τους κανόνες της κερδοφορίας, με βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας είναι επίκαιρος αλλά και αναγκαίος.

Περισσότερα...