ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ETAM

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ

pose newspaper

Back You are here: Home Σύλλογοι - Μέλη Σύλλογοι - Μέλη ΣΕ-ΙΚΑ Αν. Μακεδονίας Θράκης

Πληροφοριακό Έντυπο ΕΦΚΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ ΑΝ. ΜΑΚ. & ΘΡΑΚΗΣ
ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 2 Τ.Κ. 69131 ΚΟΜΟΤΗΝΗ E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
Tηλ. 25310 59249 ή 6948884162 ΦΑΞ 2531059208

Κομοτηνή, 16/01/2017
Αριθμ. Πρωτ. 2
 
Προς
Υπουργό Κο Πετρόπουλο
Διοικητή ΕΦΚΑ Κο Μπακαλέξη
Κοινοποίηση
ΠΟΣΕ ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Με έκπληξη διαβάσαμε το φυλλάδιο του ΕΦΚΑ. Άραγε τι θέλουν να μεταφέρουν στους πολίτες αυτοί που συνέταξαν το «άστοχο» και ανακριβές αυτό φυλλάδιο, σκεφθήκαμε. Ένα φυλλάδιο, το οποίο απαξιώνει τον ρόλο που διαδραμάτισε το ΙΚΑ ΕΤΑΜ στην κοινωνική ασφάλιση. Ένα φυλλάδιο που απαξιώνει όλους εμάς τους εργαζομένους του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, που με κατάθεση ψυχής εργαζόμαστε για να εξυπηρετήσουμε, πολλές φορές και πάνω από τις δυνάμεις μας, όσο το δυνατόν καλύτερα ασφαλισμένους και εργοδότες.

Τι εννοούν άραγε όταν μιλούν για ακραίες ανισότητες και υπερπροστασία για λίγους και πώς πρόκειται να επέλθει κατά τη γνώμη τους η αλλαγή με κανόνες ενιαίους και δίκαιους; Θα συμφωνήσουμε βέβαια ως προς τις ανισότητες. Εντούτοις, όμως, οι ανισότητες του προηγούμενου συστήματος δεν οδηγούσαν στην εξαθλίωση των συνταξιούχων όπως πρόκειται να συμβεί με μαθηματική ακρίβεια με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4387/2016. Μπορεί το 70% των συνταξιούχων να ήταν λήπτες του κατωτάτου ορίου σύνταξης (486,84€ ή 438,16€). Αδιαμφισβήτητα όμως και εμπειρικά τεκμηριωμένα από έγκριτους ακαδημαϊκούς, οι συντάξεις στην Ελλάδα συνέβαλαν έως πρότινος στη μείωση της φτώχειας των ηλικιωμένων.

Η επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης για την οποία μάχονται τα στελέχη του ΙΚΑ ΕΤΑΜ δεν επέρχεται με τη μη χορήγηση σύνταξης σε χήρες κάτω των 55 ετών (όχι πέραν της τριετίας από το θάνατο ασφαλισμένου). Ομοίως, η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού συντάξεων αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα ως προς το ύψος των συντάξεων, το οποίο μετά από 40 συναπτά έτη ασφάλισης δεν θα υπερβαίνει τα 800 €. Αλλά ούτε και τα κενά που αφήνονται με τη θέσπιση του τελευταίου νόμου στο δίχτυ ασφάλειας όσων δεν παρουσιάζουν ασφάλιση. Η αντιμετώπιση, λοιπόν, των συνταξιούχων λόγω θανάτου, η συρρίκνωση της βασικής σύνταξης σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από ότι τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, η αβεβαιότητα ως προς τον υπολογισμό και τον τελικό προσδιορισμό του ποσού σύνταξης, δεδομένου ότι οι «θεσμοί» ή το «κουαρτέτο» επιθυμούν την αναπροσαρμογή των επιπέδων συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, αντίστοιχων με εκείνων των βαλκάνιων χωρών, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Παρά της όποιες κατηγορίες για κινδυνολογία, η εφαρμογή του παρόντος νόμου αποτελεί σημαντικό βήμα οπισθοδρόμησης, εξαιτίας του οποίου δε μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα. Συνεπώς, πως ορίζεται η κοινωνική δικαιοσύνη και σε ποια πλαίσια; Σε αυτά της διεύρυνσης της φτωχοποίησης των συνταξιούχων γονέων μας;

Αναφέρονται μήπως στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος για την οποία σίγουρα δεν ευθύνονται οι διαχειριστές του, δηλαδή, τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων ή οι λήπτες κοινωνικών παροχών. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν και να αναζητήσει ευθύνες από εκείνους που επένδυσαν σε δομημένα ομόλογα τα αποθεματικά των ταμείων ή από εκείνους που επέτρεψαν το «κούρεμα» τους δίνοντας και τη χαριστική βολή για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Όσο για το τι συμβαίνει σήμερα με τις ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών και μη, παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα. Επενδύονται στην Τράπεζα της Ελλάδας; Κάτω από ποιους όρους και προϋποθέσεις για τις μελλοντικές αποδόσεις;

Αναφέρονται στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΠΣ (πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ) όπως για παράδειγμα στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, παραβλέποντας ότι αυτό καθιερώθηκε ήδη από το 2012, όπως επίσης, και η απογραφή και η απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσων ασφαλισμένων από το 2015.

Τι εννοούν και τι υπονοούν άραγε ότι τώρα με τον ΕΦΚΑ θα ασκούνται δίκαιοι έλεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία; Μην ξεχνάτε ότι όλοι οι συνάδελφοι του ΙΚΑ ΕΤΑΜ εργάζονταν και εργάζονται με ήθος, αξιοπρέπεια, συνέπεια και πάντα προς το συμφέρον των ασφαλισμένων. Μην ξεχνάτε ότι οι έλεγχοι γίνονταν μέχρι πρόσφατα χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν τα αυτονόητα όπως νομική κάλυψη και ασφάλεια.

Τέλος, η προσπάθεια εξιδανίκευσης της νέας κατάστασης με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ δεν πρέπει να οδηγεί στην απαξίωση 80 χρόνων ιστορίας και προσφοράς του ΙΚΑ ΕΤΑΜ στην κοινωνική ασφάλιση και την προστασία εκατομμυρίων εργαζομένων. Κάτι τέτοιο αποτελεί ύβρη για τους συναδέλφους που όλα αυτά τα χρόνια υπό συνθήκες αντίξοες συνέβαλαν στη δημιουργική ανάπτυξη του μεγαλύτερου ασφαλιστικού συστήματος στηρίζοντας τόσο αλλαγές και καινοτομίες όπως η εφαρμογή/υιοθέτηση του Ο.Π.Σ. όσο και την ασταμάτητη διεκδίκηση της αναβάθμισής του.

Ως σύλλογος ζητούσαμε από τον Διοικητή του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και συνεχίζουμε να ζητάμε από τον Διοικητή του ΕΦΚΑ να σταθεί ως αρωγός σε όλους τους συναδέλφους γιατί σε εμάς θα στηριχθεί η οικοδόμηση του εγχειρήματος αυτού. Απαιτούμε, λοιπόν, την άμεση απόσυρση του άστοχου και ανακριβούς αυτού φυλλαδίου, διεκδικώντας την ανάληψη ευθυνών από τους αρμοδίους προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια των συναδέλφων, εφόσον είναι και εκείνοι που θα στηρίξουν τον ΕΦΚΑ με όλες τους τις δυνάμεις.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Η Γενική Γραμματέας

Τρύφων Λαζαρίδης         Σ. Μουρατίδου Τσεκτουρίδου

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Υψηλάντου 2, Τηλ. 25310 25649 ΦΑΞ 25310 25649
Τ.Κ. 69100 KOMOTHNH Email:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Κομοτηνή, 21/06/2016
Αρ. Πρωτ. 64

Προς
1. Τα Μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Α.Μ. & Θράκης
2. ΠΟΣΕ ΙΚΑ
3. ΑΔΕΔΥ

Θέμα: Συμπαράσταση στους Γάλλους εργαζομένους.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η τρέχουσα κρίση στην Ευρώπη αντιμετωπίζεται στην πλειοψηφία της με αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία συρρικνώνουν ότι έχει απομείνει από τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων και κατά επέκταση των πολιτών. Οι επιπτώσεις της πολιτικής αυτής, εντείνουν την κριτική στάση και εν μέρει αμφισβήτηση των πολιτών απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το έλλειμμα αλληλεγγύης και δημοκρατίας επέρχεται ως αποτέλεσμα του περιορισμού του κοινωνικού κράτους και ισοπεδώνει τις τελευταίες προσπάθειες των πολιτών της Ε.Ε. να επανοικοδομήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης τους με τον θεσμό. Εντωμεταξύ, η επίδραση των αναγκαστικών μέτρων λιτότητας, ως ανταπόδοση για τη χορήγηση δανείων στήριξης, όχι απλά δεν συμβάλλει στην από-εμπορευματοποίηση του εργαζομένου, αλλά διογκώνει το επίπεδο δυισμού, δηλαδή, την αύξηση της διαφοροποίησης των δικαιωμάτων και των παροχών μεταξύ των δικαιούχων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Γαλλική Κυβέρνηση, με τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει, ιδιαίτερα τους τελευταίους τρεις μήνες, συντείνει στην κατάλυση του κοινωνικού κράτους, αλλά και της δημοκρατίας per se, προσβάλλοντας τον λαό της. Παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση και μεταθέτει την υιοθέτηση της εργασιακής μεταρρύθμισης στο υπουργικό συμβούλιο (άρθρο 49-3 του Συντάγματος). Προωθεί νεοφιλελεύθερα πρότυπα πρόσληψης και απόλυσης εργαζομένων, τα οποία αναμένεται, αφενός να επιδεινώσουν περαιτέρω την εργασιακή ανασφάλεια στην αγορά εργασίας, και αφετέρου να βαθαίνουν τη δυσπιστία τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Α.Μ. & Θράκης εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Γαλλίας που αγωνίζεται ενάντια στην εξάπλωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και στη διευκόλυνση των μαζικών απολύσεων, με σκοπό τη διασφάλιση του κέρδους των μεγάλων επιχειρηματικών κύκλων. Διαμηνύει τη συμπαράστασή του στους Γάλλους εργαζομένους που αγωνίζονται σθεναρά τους τρεις τελευταίους μήνες να διατηρήσουν ότι έχει απομείνει από τα εργασιακά τους κεκτημένα. Τέλος, ενώνει τη φωνή του μαζί τους, τόσο κατά της βίαιης επιβολής της αντεργατικής πολιτικής που δέχονται, όσο και κατά της τρομοκρατίας.

           Ο Π ρ ό ε δ ρ ο ς       Η Γ ε ν ι κ ή Γ ρ α μ μ α τ έ α ς
Τ. Λ α ζ α ρ ί δ η ς                Σ. Μ ο υ ρ α τ ί δ ο υ