ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ETAM

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ

pose newspaper<

Back Βρίσκεστε εδώ: Home Ασφαλιστικό Ασφαλιστικό ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ - ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ-ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ - ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

 

1. ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1.1.2011:

Για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1.1.2011 για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή και για την προσαύξηση της σύνταξης καθιερώνεται ο πλασματικός χρόνος (έως 7 έτη) με ή χωρίς εξαγορά. Με το νόμο Λοβέρδου (-το οποίο αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ, τράπεζες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους- τα 7 πλασματικά έτη θεωρούνται 'αντίδοτο'' στις μεγάλες ανατροπές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό (σύνταξη στα 65, 40 έτη δουλειάς, μείωση συντάξεων).

Διευκρινίζεται οτι:

 • Όσα πλασματικά έτη εξαγοράζονται θα είναι για την προσαύξηση της σύνταξης και όσα δεν εξαγοράζονται είναι για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
 • Χρήση των πλασματικών χρόνων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όσοι έχουν πάνω από 12 συντάξιμα πραγματικά χρόνια. Τα πλασματικά έτη δεν θα είναι μόνο για να συμπληρώσουν την 40ετια. Δηλαδή μπορούν να έχουν 20 έτη και να προσθέσουν έως 7 πλασματικά κοκ.

 

Τα 10 μυστικά για συνταξιοδότηση ενωρίτερα από τα 65 ή για την προσαύξηση της σύνταξης μέσω των 7 πλασματικών ετών είναι:

1. Η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας με το ισχύον καθεστώς, κοστίζει ποσό ίσο με το 20% του μισθού κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Με το νέο καθεστώς, το κόστος θα αντιστοιχεί και πάλι στο 20% του μισθού, αλλά:

 • Για όποιους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2011 έως 31/12/2014 θα γίνεται έκπτωση 30%.
 • Για όποιους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 θα γίνεται έκπτωση 50% Σημειώνεται πως οι νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπουν από το 2011 την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας σε κάθε περίπτωση, τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση και αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και τους δημοσιογράφους.

 

Οι ασφαλισμένοι, που θέλουν να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική τους θητεία, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

 • Στις περιπτώσεις διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει μόνο στο ένα Ταμείο τον χρόνο στρατιωτικής θητείας. Η επιλογή είναι δική του, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το τελευταίο Ταμείο στο οποίο έχει ασφαλιστεί.
 • Στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και συνταξιοδοτείται με σύνταξη αναπηρίας, η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας για θεμελίωση του δικαιώματος απαιτεί 900 ημέρες ασφάλισης.

 

2. Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών. Εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, που ισχύει για κάθε φορέα και του 25πλάσιου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης αρχικά είχε υπολογισθεί στο νομοσχέδιο να συγκαταλέγεται ο πλασματικός χρόνος του ν. Πετραλιά. Με τροπολογία στο παρά πέντε (που ψηφίστηκε) για το θέμα αυτό προβλέπεται οτι ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης για τις μητέρες παρέχεται ανεξαρτήτως της ημερομηνίας γέννησης των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι τη δυνατότητα αυτή θα έχουν οι μητέρες που απέκτησαν παιδιά προ της θέσπισης του συγκεκριμένου νόμου προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαραίτητα χρόνια για τη συνταξιοδότησή τους. Όπως είναι γνωστό, με τον νόμο Πετραλιά παρέχεται στις μητέρες πλασματικός χρόνος ασφάλισης ενός έτους για το πρώτο παιδί και δύο ετών για κάθε επόμενο παιδί ως τα τρία παιδιά (συνολικά πέντε έτη). Σημειώνεται οτι το κόστος αυτής της αναγνώρισης επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και μπορεί να κάνουν χρήση και οι άνδρες

3. Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες. Συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης, ενώ δεν χρειάζεται εξαγορά.

4. Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες.

5. Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη.

6. Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός πτυχίου, καθώς και ο χρόνος σπουδών, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες επαγγελματικές σχολές. Καταβάλλεται για κάθε μήνα ποσό υπολογιζόμενο με ποσοστό 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

7. Ο χρόνος ανεργίας. Συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χωρίς εξαγορά.

8. Ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και δεν χρειάζεται εξαγορά.

9. Ο χρόνος συμμετοχής σε απεργίες (υπολογίζεται για τους μισθωτούς κατά μέσο όρο σε 150 ημέρες και θα είναι η ακριβότερη εξαγορά).

10. Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αναγνωρίσουν -πριν από την εγγραφή τους στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ)- μέχρι 5 έτη, για τα οποία δεν είχαν πληρωθεί εισφορές.

O χρόνος που θα μπορεί να συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος καθορίζεται κατ' ανώτατο όριο:

 • Σε 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011.
 • Σε 5 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012.
 • Σε 6 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2013.
 • Σε 7 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2014 και μετά.

H συγκεκριμένη ρύθμιση αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2011 ενώ η πληρωμή για τις αναγνωρίσεις θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ (εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης) με έκπτωση 15% είτε σε διμηνιαίες δόσεις. Ειδικά για το χρόνο φοίτησης και της ανεργίας για θεμελίωση δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης θα γίνεται με την καταβολή κάθε μήνα ποσοστού 20% για τα ταμεία κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τα επικουρικά επί του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως θα ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Το κόστος εξαγοράς των πλασματικών χρόνων (νόμος 3863/2010) εξαρτάται από το μισθό που λαμβάνει ο εργαζόμενος, τη δεδομένη χρονική στιγμή που αποφασίζει να προχωρήσει στην εξαγορά, άρα ανάλογα με το ημερομίσθιο του.

Eτσι για το ΙΚΑ-τα ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζων και Τύπου, με βάση αποδοχές 2000 ευρώ το μήνα και ποσοστό εισφοράς ως 20%, το συνολικό κόστος για αναγνώριση πλασματικής ασφάλισης κοστίζει συνολικά 19.905 ευρώ το οποίο κατανέμεται ως εξής:

 • Τέσσερα (4) χρόνια σπουδών - 48 μήνες Χ 214,69 ευρω=10.305 ευρώ.
 • Δύο (2) χρόνια στρατιωτικής θητείας - 24 μήνες Χ400 ευρώ =9.600 ευρώ
 • Ένα (1) έτος ανεργιας = δωρεάν.

Όσον αφορά το δημόσιο, το κόστος εξαγοράς είναι φθηνότερο και με βάση τις τρέχουσες αποδοχές 1350 ευρώ το μήνα και ποσοστό εισφοράς 6.67% τα 4 έτη σπουδών θα κοστίσουν 10.305 ευρώ (48 μήνες Χ214,69%) και τα 2 έτη στρατιωτικής θητείας (24 μήνες Χ90 ευρω=2.160 ευρώ).

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ

1. Στρατιωτική θητεία (σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Ν. 1358/83)

Αποδοχές (ως την ανώτατη ασφαλιστική κλάση 2.433 ευρώ) Χ 20% Χ μήνες στρατιωτικής θητείας - ποσό εξαγοράς με δόσεις

α) Έκπτωση 15% για εφάπαξ εξόφληση

β) Όποιος θεμελιώνει δικαίωμα από 1.1.2011 ως 31.12.2014 θα έχει έκπτωση 30%

γ) Όποιος θεμελιώνει δικαίωμα από 1.1.2015 θα έχει έκπτωση 50%

2. Γονική άδεια

Σήμερα 25 Χ 33,04 Χ 20% = 165,2 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, 25 Χ 33,04 Χ 37,5% = 309,75 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους της ΕΤΕ και 25 Χ 33,04 Χ 37% = 305,6 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους της ΤΕ.

Καταβολή εφάπαξ με έκπτωση 15%.

HAE = ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη

3. Ο χρόνος επιδότησης ασθενείας καθώς και ο χρόνος επιδότησης ανεργίας ως 1 έτος ισχύει ή υφίσταται χωρίς καταβολή εισφορών.

4. Εκπαιδευτική άδεια (άνευ αποδοχών) ως 2 χρόνια και χρόνος απεργών

Αποδοχές ημερομηνίας αίτησης Χ ποσοστό εισφοράς, συνεισφοράς κάθε Ταμείου (%) Χ μήνες εξαγοράς = Ποσό εξαγοράς (π.χ. για τους ασφαλισμένους στην Εθνική Τράπεζα: αποδοχές 3.000 Χ 37,5% Χ 1 μήνα = 1,125 ευρώ κάθε μήνα)

5. Χρόνος σπουδών (πριν από την ασφάλιση).

Ανώτατες - ανώτερες και ο χρόνος σε μέσες σχολές μετά το 17ο έτος της ηλικίας.

25πλάσιο Χ ΗΑΕ Χ 20% Χ μήνες σπουδών = Ποσό εξαγοράς, π.χ. 25 Χ 33,4 Χ 20% = 165,20 ευρώ ο κάθε μήνας με δόσεις και έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή για την κύρια σύνταξη.

Επικουρική: 25 Χ 33,04 Χ 6% = 49,56 ευρώ κάθε μήνας με δόσεις και έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή.

6. Χρόνος ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση, εξαγορά όπως ακριβώς ο χρόνος σπουδών (περίπτωση 5η)

7. Πλασματικός χρόνος για τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Αναγνωρίζεται για κάθε παιδί:

1 παιδί: 1 χρόνος

2 παιδιά: 3 χρόνια

3 παιδιά και πάνω: ως 5 χρόνια

Χρήση του πλασματικού χρόνου κάνει η μητέρα, όχι όμως για να θεμελιώσει δικαιώματα ως μητέρα ανήλικων τέκνων. Αν δεν κάνει χρήση η μητέρα, τότε ο πλασματικός χρόνος προσμετρείται από τον πατέρα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ (ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ)

Ερώτηση: Ποιοι έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν τους νέους ΄΄πλασματικούς΄΄ χρόνους;

Απάντηση: Οι νέοι ΄΄πλασματικοί΄ χρόνοι αναγνωρίζονται μόνο από εκείνους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Αντίθετα όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 αναγνωρίζουν τους χρόνους που ίσχυαν με τους προηγούμενους νόμους (π.χ. στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών κ.λ.π.)

Ερώτηση: Πόσα χρόνια μπορεί να αναγνωρίσει ο εργαζόμενος από τους νέους χρόνους που προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό νόμο;

Απάντηση: Ένας εργαζόμενος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 4 χρόνια. Όποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 5 χρόνια, το 2013 μέχρι 6 χρόνια και από το 2014 και μετά μέχρι 7 χρόνια.

Ερώτηση: Τα ΄΄πλασματικά΄ χρόνια αναγνωρίζονται μόνο σε ταμεία κύριας ασφάλισης ή και στα επικουρικά;

Απάντηση: Τα ΄΄πλασματικά΄΄ χρόνια αναγνωρίζονται και στα επικουρικά ταμεία με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναγνωρίζονται στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Οι εισφορές βέβαια για την αναγνώριση χρόνου στα επικουρικά ταμεία είναι πολύ μικρότερες (στις περισσότερες περιπτώσεις 6% επί των συντάξιμων αποδοχών).

Ερώτηση: Για ποιούς χρόνους που αναγνωρίζονται δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές;

Απάντηση: Χωρίς την καταβολή εισφορών αναγνωρίζεται, ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος κύησης και λοχείας για τις μητέρες και μέχρι 119 ημέρες και ο χρόνος συνταξιοδότησης με αναπηρική σύνταξη. Αντίθετα για όλους τους άλλους χρόνους που αναγνωρίζονται καταβάλλονται εισφορές.

Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω το χρόνο στρατιωτικής θητείας;

Απάντηση: Σε όλα τα ταμεία ο χρόνος στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφοράς που αντιστοιχεί στο άθροισμα των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, επί των συντάξιμων αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος κατά το μήνα υποβολής της αίτησης. Για τους μισθωτούς η εισφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι το 20% επί των συντάξιμων αποδοχών. Για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται είναι ίση με την εισφορά που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στον κλάδο σύνταξης.

Ερώτηση: Σε ποιες περιπτώσεις έχω έκπτωση για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας;

Απάντηση: Έκπτωση 30% παρέχεται σε όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2014.

Έκπτωση 50% παρέχεται σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά.

Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω τα χρόνια σπουδών;

Απάντηση: Ο χρόνος σπουδών, σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, ο χρόνος μαθητείας και ο χρόνος φοίτησης σε μέσες επαγγελματικές σχολές αναγνωρίζονται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω το χρόνο ανατροφής παιδιών;

Απάντηση: Ο χρόνος ανατροφής παιδιών αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω εκπαιδευτική άδεια ή χρόνο απεργίας;

Απάντηση: Για τους χρόνους εκπαιδευτικής άδειας ή απεργίας ο εργαζόμενος καταβάλλει για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του συντάξιμου μισθού που έχει κατά το μήνα υποβολής της αίτησης.

Ερώτηση: Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω το χρόνο ανεργίας;

Απάντηση: Για το χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας δεν καταβάλλονται εισφορές. Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για οποιοδήποτε άλλο χρόνο ανεργίας ή κενού ασφάλισης που υπάρχει μετά την πρώτη ασφάλιση σε οποιοδήποτε φορέα, ο εργαζόμενος πληρώνει εισφορά για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει, ίση με το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Ερώτηση: Πως μπορώ να πληρώσω στο ταμείο μου για την αναγνώριση των ΄΄πλασματικών΄΄ χρόνων;

Απάντηση: Η πληρωμή στα ταμεία γίνεται εφάπαξ εντός τριμήνου από την ειδοποίηση του ταμείου, οπότε υπάρχει έκπτωση 15% στο ποσό. Παρέχεται όμως η δυνατότητα το συνολικό ποσό να εξοφληθεί σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που αναγνωρίζονται. Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος συνταξιοδοτείται η δόση παρακρατείται από τη σύνταξη με ποσό ίσο με το Ό αυτής.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Στα επικουρικά ταμεία το ποσοστό εισφοράς για τις αναγνωρίσεις είναι κατά κανόνα 6%

Ερώτηση: Μπορώ με την αναγνώριση των ΄΄πλασματικών΄΄ χρόνων να πάρω σύνταξη σε μικρότερη ηλικία;

Απάντηση: Στην πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων παρέχεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα, οπότε αποφεύγει την μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή των επιπλέον ετών εργασίας.

Παράδειγμα 1ο

Εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει μέχρι το 2010 στο ΙΚΑ 4.500 ημέρες ασφάλισης και είναι μητέρα ανήλικου παιδιού που ενηλικιώνεται το 2015. Η μητέρα του παραδείγματος μας θα μπορούσε να συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2013 οπότε για να πάρει σύνταξη θα έπρεπε να συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας της για μειωμένη σύνταξη και το 65ο για πλήρη.

Με την αναγνώριση το 2011 (μέχρι 4 έτη) συμπληρώνει τα 5.500 ένσημα το έτος αυτό και θεμελιώνει δικαίωμα με το όριο ηλικίας που ισχύει για το χρόνο αυτό, δηλαδή το 52ο έτος της ηλικίας για μειωμένη σύνταξη και το 57ο για πλήρη σύνταξη.

Παράδειγμα 2ο

Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει μέχρι το τέλος του 2010 9.000 ημέρες ασφάλισης. Το 2010 επίσης συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του. Με το καθεστώς που ίσχυε πριν το νέο ασφαλιστικό νόμο ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα μπορούσε να πάρει σύνταξη εφόσον θα συμπλήρωνε το 58ο έτος της ηλικίας του και 10.500 ημέρες. Με το νέο καθεστώς το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει ΄΄πλασματικά΄΄ χρόνια και να συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης οπότε διατηρεί το όριο ηλικίας των 58 ετών.

Ερώτηση: Σε ποιες περιπτώσεις τα «πλασματικά» χρόνια συνυπολογίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και σε ποιες για την προσαύξηση της σύνταξης;

Απάντηση: Σε όλες τις περιπτώσεις τα χρόνια που αναγνωρίζονται, συνυπολογίζονται για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικά όμως για προσαύξηση της σύνταξης συνυπολογίζονται τα χρόνια για τα οποία προβλέπεται η πληρωμή εισφοράς ( αναγνώριση με εξαγορά).

Ερώτηση: Πότε συμφέρει να αναγνωριστούν οι «πλασματικοί» χρόνοι;

Απάντηση: Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 η αναγνώριση γίνεται οποτεδήποτε από τον ενδιαφερόμενο, πάντοτε βέβαια, με αίτηση που υποβάλλεται στο ταμείο του.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και συμπληρώνω μέχρι το τέλος του 2010, 10.000 ημέρες ασφάλισης. Έχω υπηρετήσει 2 έτη στρατιωτική θητεία. Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορώ να αναγνωρίσω το χρόνο στρατιωτικής θητείας; Εάν πληρώσω το στρατό το 2011 θα έχω έκπτωση;

Απάντηση: Θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010, εφόσον αναγνωρίσετε 500 τουλάχιστον ημέρες από τη στρατιωτική σας θητεία. Για να πάρετε σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 58ο έτος της ηλικίας σας. Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας μπορεί να γίνει και σήμερα αλλά και μέχρι την 31/12/2013. Δεν θα έχετε έκπτωση για την αναγνώριση του στρατού, γιατί ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και έχω συμπληρώσει 9.000 ημέρες ασφάλισης το 2010. Είμαι 56 ετών. Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Τι πρέπει να κάνω για να πάρω το συντομότερο δυνατόν σύνταξη;

Απάντηση: Το 2011 εφόσον συνεχίσετε την εργασία σας, θα έχετε 9.300 ημέρες ασφάλισης. Μπορείτε να αναγνωρίσετε 1.200 ημέρες ασφάλισης (από ανεργία, από στρατό, από σπουδές κ.ο.κ.), έτσι ώστε να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες ασφάλισης και να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα για χορήγηση σύνταξης στο 58ο έτος της ηλικίας σας. Για να καταβληθεί η σύνταξη απαιτούνται βέβαια 10.800 ημέρες ασφάλισης τις οποίες θα συμπληρώσετε το 2012 οπότε και μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε.

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένος του ΙΚΑ και συμπλήρωσα 8.500 ημέρες ασφάλισης. Είμαι 55 ετών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη και ποιες αναγνωρίσεις μπορώ να κάνω;

Απάντηση: Για να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να πάρετε πλήρη σύνταξη πριν το 65ο της ηλικίας σας πρέπει να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες ασφάλισης. Εάν συνεχίσετε την εργασία σας το 2012 θα έχετε συμπληρώσει 9.100 ημέρες ασφάλισης. Με τα 5 επιπλέον χρόνια που μπορείτε να αναγνωρίσετε το 2012 συμπληρώνετε 10.500 ημέρες ασφάλισης και θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για να καταβληθεί στη συνέχεια η σύνταξη σας απαιτείται να συμπληρώσετε το 59ο έτος της ηλικίας σας και συνολικά 11.100 ημέρες ασφάλισης.

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και έχω συμπληρώσει 4.800 ημέρες ασφάλισης και το 48ο έτος της ηλικίας μου. Πότε μπορώ να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

Απάντηση: Το 2011 εφόσον αναγνωρίσετε όσο χρόνο χρειάζεται για να συμπληρώσετε 5.500 ημέρες ασφάλισης, θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για να καταβληθεί όμως η σύνταξη μειωμένη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 52ο έτος της ηλικίας σας, ενώ για πλήρη σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 57ο έτος της ηλικίας σας.

Ερώτηση: Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω προσληφθεί πριν το 1983. Συμπληρώνω το 2010, 31 χρόνια ασφάλισης. Μπορώ το 2011 να αναγνωρίσω 4 χρόνια και να συνταξιοδοτηθώ ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με 35 συνολικά χρόνια ασφάλισης;

Απάντηση: Δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε 4 χρόνια. Αυτό ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Δεν ισχύουν για σας οι νέοι χρόνοι που αναγνωρίζονται αλλά μόνο όσοι ίσχυαν πριν την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου. Για παράδειγμα μπορείτε να αναγνωρίσετε το χρόνο στρατιωτικής θητείας και εφόσον συμπληρώσετε 35 χρόνια ασφάλισης, μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε χωρίς όριο ηλικίας.

Ερώτηση: Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης το 2010 μαζί με τα χρόνια που είχα στον ιδιωτικό τομέα. Είμαι μητέρα ανηλίκου παιδιού και η ηλικία μου είναι 47 ετών. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;

Απάντηση: Έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά για να συνταξιοδοτηθείτε θα πρέπει να συμπληρώσετε το 50ο έτος της ηλικίας σας. Δεν αλλάζουν για εσάς οι προϋποθέσεις ακόμα και αν έχει ενηλικιωθεί το παιδί σας μετά τη συμπλήρωση της 25ετίας.

Ερώτηση: Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω συμπληρώσει 23 χρόνια. Είμαι μητέρα ανηλίκου παιδιού που ενηλικιώνεται το 2013. Πως μπορώ να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να πάρω σύνταξη; Έχω δύο παιδιά.

Απάντηση: Το 2012 μπορείτε να αναγνωρίσετε 2 χρόνια και να συμπληρώσετε 25 χρόνια ασφάλισης (τα δύο χρόνια μπορεί να είναι από τα παιδιά ή έτη σπουδών κ.λ.π.). Έτσι θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορείτε να πάρετε σύνταξη με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας σας.

Ερώτηση: Είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και συμπληρώνω το 2010, 33 χρόνια ασφάλισης. Η ηλικία μου είναι 56 ετών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη;

Απάντηση: Για να πάρετε σύνταξη θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρώσετε το 60ο έτος της ηλικίας σας. Μετά λοιπόν από 4 χρόνια εάν έχετε συμπληρώσει 37 χρόνια ασφάλισης μπορείτε να αναγνωρίσετε άλλα 2 χρόνια (π.χ. του στρατού) και να συμπληρώσετε 39 χρόνια που απαιτούνται και να συνταξιοδοτηθείτε.

 

2. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΤΗΘΟΥΝ ΜΕΧΡΙ 31/12/2010

 

Ειδικό καθεστώς ισχύει για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, που θα αναγνωρίσουν μέχρι το τέλος του έτους (2010) τη στρατιωτική θητεία. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους παραμένουν σε ισχύ παλαιότερες ρυθμίσεις και δεν έχει εφαρμογή ο τελευταίος νόμος όσον αφορά την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. Ωστόσο, επειδή από το 2011 αλλάζουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίσουν τη θητεία όσοι μπορούν φέτος να θεμελιώσουν δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν τις όποιες αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης θα τεθούν σε ισχύ τη νέα χρονιά.

Όταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό την προσαύξηση της σύνταξης δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Ο εργαζόμενος μπορεί όποτε ο ίδιος θέλει να αναγνωρίσει τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας ως χρόνο ασφάλισης στο Ταμείο του.

ΙΚΑ, ΤΑΜΕΙΑ ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΑΜΕΙΑ ΤΥΠΟΥ:

Oι ασφαλισμένοι μισθωτοί του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν τη δυνατότητα της αναγνώρισης του χρόνου στρατιωτικής τους θητείας με καταβολή εισφοράς τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματός αλλά και για προσαύξηση της σύνταξής τους. Για κάθε μήνα θητείας, με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι αγρότες θα χρειαστεί να καταβάλουν εισφορά περίπου 140 ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους δεν επέρχεται καμιά αλλαγή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο ασφαλισμένος να κάνει χρήση του δικαιώματος της στρατιωτικής του θητείας. Οι προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για την εξαγορά της, αλλά και οι περιορισμοί όσον αφορά τη χρήση του χρόνου που εξαγοράζεται εξακολουθούν να ισχύουν. Έτσι ο χρόνος στρατιωτικής θητείας μπορεί να εξαγοραστεί είτε για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε για την προσαύξηση της σύνταξης.

Αναλυτικότερα:

1. Προϋποθέσεις για την αναγνώριση: Όταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό την προσαύξηση της σύνταξης δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Ο εργαζόμενος μπορεί όποτε ο ίδιος θέλει να αναγνωρίσει τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας ως χρόνο ασφάλισης στο Ταμείο του. Όταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό να συμπληρωθούν οι απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος) απαιτείται ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του και 3.600 ημέρες ασφάλισης. Διαφορετικά η αναγνώριση χρησιμοποιείται μόνο για προσαύξηση της σύνταξης. Προσοχή σε αυτήν τη λεπτομέρεια, καθώς είναι εύκολο να χαθεί η δυνατότητα χρήσης του χρόνου της στρατιωτικής θητείας για συμπλήρωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 7.500 ημέρες ασφάλισης σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και συνταξιοδοτούνται με συνολικό αριθμό 10.500 ημερών ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή για τη συμπλήρωση των 10.500 ημερών ασφάλισης συνυπολογίζεται και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας που θα αναγνωριστεί ακόμη και σε ηλικία κάτω των 58 ετών. Όταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να κριθεί ανάπηρος από την υγειονομική επιτροπή σε ποσοστό 67% (ιατρική αναπηρία) και άνω και να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 900 ημέρες εργασίας. Όταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου μπορεί να γίνει η αίτηση τόσο από τον επιζώντα σύζυγο όσο και από τα παιδιά εφόσον δεν έχουν ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (24ο λόγω σπουδών). Προσοχή: Ενώ το ΙΚΑ υπολογίζει τους μήνες εργασίας με ανώτατο όριο 25 ημέρες για κάθε μήνα όταν πρόκειται για θεμελίωση δικαιώματος, στην περίπτωση της στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζονται 30 ημέρες για κάθε μήνα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν θεμελιωτικά.

Πόσο κοστίζει η αναγνώριση: Η αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας για τους μισθωτούς γίνεται πάντοτε με την καταβολή των σχετικών εισφορών (εξαγορά). Η εισφορά που καταβάλλεται για τον κάθε μήνα που αναγνωρίζεται ανέρχεται στο 20% των αποδοχών που είχε ο εργαζόμενος τον προηγούμενο μήνα από εκείνον που κατέθεσε την αίτηση. Σε κάθε περίπτωση οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο εργαζόμενος για την αναγνώριση δεν μπορεί να είναι μικρότερες από το 25πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το ποσό της ανώτερης ασφαλιστικής κλάσης που ισχύει κάθε φορά στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι με βάση όσα ισχύουν μέχρι σήμερα το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει ένας εργαζόμενος, για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει, θα είναι αναλόγως με τις αποδοχές του, από 166 περίπου ευρώ μέχρι 475 περίπου ευρώ. Η καταβολή του ποσού γίνεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% είτε σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται. Το αντίστοιχο ποσό που θα κληθεί ο ασφαλισμένος να καταβάλει για αναγνώριση εισφορών στον επικουρικό φορέα (Ε.Τ.Ε.Α.Μ.) φθάνει το 6% των αποδοχών και υπολογίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον κύριο.

Χρήσιμες παρατηρήσεις:

Η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας είναι πάντοτε συμφέρουσα επιλογή όταν με τον χρόνο αυτό θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Όταν, δηλαδή, ο χρόνος αυτός χρησιμοποιείται για τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων οι οποίες προβλέπονται για την καταβολή σύνταξης. Για πολλούς οι διατάξεις αυτές, που δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης, είναι ευεργετικές αφού διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να πάρουν σύνταξη ή θα έπαιρναν τη σύνταξή τους μετά από ένα ή και περισσότερα χρόνια. Όταν ο χρόνος στρατιωτικής θητείας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για προσαύξηση της σύνταξης, ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, χρειάζεται προσοχή, αφού η αναγνώριση αυτή σε πολλές περιπτώσεις είναι ασύμφορη. Ασύμφορη είναι η αναγνώριση, κατά κανόνα, για όσους παίρνουν συντάξεις με τα κατώτερα όρια και γενικότερα όσους έχουν χαμηλές αποδοχές και λίγα χρόνια ασφάλισης. Για εργαζομένους που έχουν ασφάλιση διαδοχική σε δύο ή περισσότερα Ταμεία, παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου στρατιωτικής θητείας μόνο στο ένα από τα Ταμεία αυτά. Μπορεί ο ίδιος ο εργαζόμενος να επιλέξει το Ταμείο στο οποίο θα κάνει την αναγνώριση. Το ίδιο ισχύει και για τους επικουρικούς φορείς. Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 11.100 ενσήμων (ημερών ασφάλισης) και συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ( Ο.Α.Ε.Ε)

Αναγνώριση μόνο με εξαγορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Οι ασφαλισμένοι στον Ο.Α.Ε.Ε. ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να αναγνωρίσουν τον χρόνο στρατιωτικής θητείας μόνο με εξαγορά, δηλαδή αφού καταβάλλουν τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στα ταμεία των μισθωτών (Ι.Κ.Α. κλπ), έτσι και στον ΟΑΕΕ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 ισχύουν σε κάθε περίπτωση όλες οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που υφίστανται μέχρι σήμερα. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση επηρεάζει και αυτό το πλαίσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.

Ειδικότερα μέχρι το τέλος του έτους ισχύουν τα εξής:

Όπως στα Ταμεία των μισθωτών, έτσι και στο Ταμείο των αυτοαπασχολούμενων, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην περίπτωση που ο χρόνος στρατιωτικής θητείας χρησιμοποιείται για θεμελίωση του δικαιώματος. Έτσι λοιπόν:

1. Όταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό την προσαύξηση της σύνταξης, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Ο ασφαλισμένος μπορεί, όποτε ο ίδιος θέλει, να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας ως χρόνο ασφάλισης στο Ταμείο του.

2. Όταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό να συμπληρωθούν οι απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος), απαιτείται να έχει συμπληρωθεί το 58ο έτος της ηλικίας και 3.600 ημέρες ασφάλισης τουλάχιστον.

Για να αναγνωριστεί ο χρόνος στρατιωτικής θητείας στον Ο.Α.Ε.Ε., θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ίσο με εκείνο που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στον κλάδο σύνταξης κατά την περίοδο υποβολής της αίτησης.

Στον συγκεκριμένο οργανισμό υπάρχουν υποχρεωτικές και προαιρετικές κατηγορίες με βάση τις οποίες γίνεται η ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών. Έτσι, λοιπόν, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία με την οποία ασφαλίζεται.

Για παράδειγμα αν κάποιος ασφαλισμένος βρίσκεται στην 5η ασφαλιστική κατηγορία, για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει, θα πληρώσει 280 ευρώ περίπου.

Σε περίπτωση που είναι στην 12η ασφαλιστική κατηγορία θα πληρώσει, για κάθε μήνα στρατιωτικής θητείας που θα αναγνωρίσει 460 περίπου ευρώ.

ΟΓΑ: 3.600 ημέρες ασφάλισης και το 58ο έτος της ηλικίας απαιτούνται για θεμελίωση δικαιώματος Σε όσους έχουν ασφαλιστεί στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ο.Γ.Α. παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου στρατιωτικής θητείας με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και για τα άλλα ταμεία. Δηλαδή για προσαύξηση της σύνταξης, η αναγνώριση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, ενώ για θεμελίωση δικαιώματος θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί το 58o έτος της ηλικίας και 3.600 ημέρες ασφάλισης (12 χρόνια) τουλάχιστον. Και στην περίπτωση αυτή όμως οι περιορισμοί αίρονται από την 1η Ιανουαρίου 2011. Αναλυτικά τι ισχύει μέχρι το τέλος του έτους: Για να αναγνωρίσει ο ασφαλισμένος του ΟΓΑ τον χρόνο στρατιωτικής θητείας, θα πρέπει να πληρώσει, για κάθε μήνα, το άθροισμα της μηνιαίας εισφοράς εργαζομένου και εργοδότη (ή κράτους) που αντιστοιχεί στην 5η ασφαλιστική κατηγορία του κλάδου κύριας ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μήνα θητείας, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα χρειαστεί να καταβληθεί εισφορά 140 ευρώ περίπου.

Παρατήρηση: Όπως σε όλα τα Ταμεία έτσι και στον Ο.Γ.Α. συμφέρει οπωσδήποτε η αναγνώριση, όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος αυτός για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αντίθετα, για κάποιον που συνταξιοδοτείται από τον Ο.Γ.Α. δεν συμφέρει, κατά κανόνα, η αναγνώριση όταν ο χρόνος στρατιωτικής θητείας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για προσαύξηση της σύνταξης. Αυτό προκύπτει από το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσει κάποιος και το ποσό της σύνταξης που θα πάρει ο ίδιος από την αναγνώριση αυτή. Το ποσό, λοιπόν, που θα καταβάλλει για να αναγνωρίσει ένα έτος στρατιωτικής θητείας θα είναι 1.680 ευρώ περίπου, ενώ το επιπλέον ποσό που θα παίρνει τον μήνα στη σύνταξη του, πάντοτε με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι 18 ευρώ περίπου.

Τελευταία Νέα για το ΙΚΑ

Η κατάληψη Κ*ΒΟΞ ξαφνικά στο μικροσκόπιο Αστυνομίας, Εισαγγελίας

Η κατάληψη Κ*ΒΟΞ ξαφνικά στο μικροσκόπιο Αστυνομίας, Εισαγγελίας  Η Εφημερίδα των ΣυντακτώνFull coverage

ΕΦΚΑ Εισφορές 2018: Νέες αλλαγές από τον efka-Η εγκύκλιος

ΕΦΚΑ Εισφορές 2018: Νέες αλλαγές από τον efka-Η εγκύκλιος  ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (Δελτίο Τύπου) (Ιστολόγιο)Νέα εγκύκλιος για τις εισφορές του ΕΦΚΑ  insuranceworld.grΚαταβολή εισφορών έως 28/2 για αγρότες και...

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος εκκαθάριση ΕΦΚΑ αγροτών 2018

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος εκκαθάριση ΕΦΚΑ αγροτών 2018  AgroNewsFull coverage

ΕΦΚΑ: Πως υπολογίζονται οι εισφορές για τους ελεύθερους ...

ΕΦΚΑ: Πως υπολογίζονται οι εισφορές για τους ελεύθερους ...  NewsitFull coverage

Ασφαλιστικές εισφορές με διπλό χαράτσι

Ασφαλιστικές εισφορές με διπλό χαράτσι  CNN GreeceΕφκα εισφορες 2018: Έρχεται διπλό χαράτσι  Newse του Γιώργου ΚουτσελίνηFull coverage

Επέβαλαν ΕΦΚΑ 26,95% στους αστέγους πωλητές της «Σχεδίας»!

Επέβαλαν ΕΦΚΑ 26,95% στους αστέγους πωλητές της «Σχεδίας»!  Πρώτο ΘΕΜΑΈβαλαν ΕΦΚΑ στους άνεργους κι άστεγους πωλητές της «Σχεδίας»!  Athens Voice OnlineΕΦΚΑ στο περιοδικό δρόμου “Σχεδία”  Ant1NewsFull coverage

Ιστορίες καθημερινής ταλαιπωρίας στον ΕΦΚΑ

Ιστορίες καθημερινής ταλαιπωρίας στον ΕΦΚΑ  Η ΚαθημερινήFull coverage

ΕΦΚΑ: Το χρονοδιάγραμμα της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών ...

ΕΦΚΑ: Το χρονοδιάγραμμα της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών ...  Dikaiologitika NewsFull coverage

ΕΦΚΑ: Πώς θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές του 2018

ΕΦΚΑ: Πώς θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές του 2018  HuffPost GreeceΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι εισφορές Ιανουαρίου  Το Βήμα OnlineΕΦΚΑ: Έως τις 28 Φεβρουαρίου η καταβολή αυξημένων εισφορών ...  Athina...

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών για ...

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών για ...  Business NewsFull coverage

new1 Ένα εξαιρετικό Ιστορικό Αφιέρωμα του Συλλόγου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Νέα της ΑΔΕΔΥ

ΑΔΕΔΥ: Στηρίζει δημόσιο υπάλληλο, εκπαιδευτικό που ...

ΑΔΕΔΥ: Στηρίζει δημόσιο υπάλληλο, εκπαιδευτικό που ...  aftodioikisi.grFull coverage

«Παρεμβάσεις-Δημοσίου» για Γεροβασίλη: Παζαρεύει αξιολόγηση ...

«Παρεμβάσεις-Δημοσίου» για Γεροβασίλη: Παζαρεύει αξιολόγηση ...  aftodioikisi.grFull coverage

ΑΔΕΔΥ-Γεροβασίλη: Η είπε η ΥΠΔΑ για αξιολόγηση, μισθούς ...

ΑΔΕΔΥ-Γεροβασίλη: Η είπε η ΥΠΔΑ για αξιολόγηση, μισθούς ...  aftodioikisi.grΣυμβασιούχοι, μισθοί κ.ά στη συνάντηση ΑΔΕΔΥ - Γεροβασίλη. Τι ...  Epoli.grFull coverage

ΑΔΕΔΥ: Καταγγέλλει τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ για δίωξη ...

ΑΔΕΔΥ: Καταγγέλλει τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ για δίωξη ...  aftodioikisi.grFull coverage

Το Ταχυδρομικό – Ταμιευτήριο στο εργασιακό πρωτάθλημα της ΑΔΕΔΥ

Το Ταχυδρομικό – Ταμιευτήριο στο εργασιακό πρωτάθλημα της ΑΔΕΔΥ  ΕΡΤFull coverage

Επικοινωνία με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ

Στουρνάρη 30, 104 33 Αθήνα
Τηλ.: 21052468222105243714
FAX: 2105227466
Email : poseika@otenet.gr 
www.poseika.gr